Yurak-qon tomir tizimining salomatligi uchun eng yaxshi sharbat nomi maʼlum qilindi

Illyustrativ foto

Har kuni lavlagi sharbatini ichish yurak xuruji xavfini kamaytiradi. Xuddi shunday xulosani Britaniya yurak jamgʻarmasi oʻz tadqiqot natijalari asoslanib Britaniya yurak-qon tomir jamiyatining konferensiyasida taqdim etdi.

Stent qoʻyilgandan keyin olti oy davomida har kuni lavlagi sharbatini ichish stenokardiya boʻlgan bemorlarda yana yurak xuruji xavfini kamaytiradi.

Tadqiqotchilar 300 nafar bemorning 16 foizida jiddiy yurak muammolari paydo boʻlgan yoki stent oʻrnatilgandan keyin ikki yil ichida ikkinchi protseduraga ehtiyoj borligini aniqladilar. Bunda bemorlar har kuni lavlagi sharbatini ichganda, bu koʻrsatkich deyarli 7 foizga kamaygan.

Olimlar lavlagi sharbatining bu taʼsirini undagi noorganik nitrat miqdori bilan izohlaydilar. Bu ogʻizdagi bakteriyalar tomonidan nitritga aylanadigan ozuqa moddasi. Keyin u tanada azot oksidi signalizatsiya molekulasiga aylanadi. Azot oksidi bemorlarning qon tomirlariga ijobiy taʼsir koʻrsatishi uchun javobgardir.

Jamoa tez orada yirikroq tadqiqotni boshlashni rejalashtirmoqda. U muvaffaqiyatli boʻlsa, lavlagi sharbati stent qoʻyish muolajasidan keyingi davolash jarayoniga kiritilishiga umid qilishmoqda.